español |

logo

Cerca a la base de dades

Base de dades:
WPITE
Cercar:
MEMORIES []
Referències trobades:
13   [Refinar la cerca]
Mostrant:
1 .. 13   en el format [Estàndard]
pàgina 1 de 1


1 / 13
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
Camino de libertad
Sánchez Montero, Simón

Madrid : Temas de Hoy, 1997
ISBN 8478808744

Simón Sánchez Montero (Nuño Gómez, Toledo, 1915 - Madrid, 2006) realitza en aquest llibre una aproximació autobiogràfica. Fou membre del Comitè Central del PCE, partit al qual s'incorporà el 1936 i on milità durant 37 anys. Així mateix, fou un dels seus màxims dirigents a l'interior, malgrat les constants detencions i empresonaments. Nascut al si d'una família camperola, es traslladà a Madrid quan tenia 12 anys, on treballà primer com a sastre i de forner després. Va lluitar a la Guerra Civil en un batalló format pel sindicat de forners. Va passar llargues temporades a presons franquistes, la més extensa entre 1945 i 1952 i entre 1959 i 1966. En les eleccions de 1977 i 1979 fou escollit diputat per Madrid. Va romandre a la direcció del PCE fins 1991, quan deixà el Comitè Central al mateix temps que Nicolás Sartorius, un altre dirigent històric. Aquest testimoniatge d'una de les figures claus del PCE, ofereix aspectes interessants de cara a realitzar una aproximació a la percepció d'una part de la direcció en relació amb el canvi polític i les seues implicacions.

Matèries: Comunisme ; Eurocomunisme ; Memòries ; Sánchez Montero, Simón ; PCE ; Transició ; Oposició ; Antifranquisme


Enllaç permanent a aquest registre



2 / 13
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
La Memoria incómoda : los abogados de Atocha
Ruiz-Huerta Carbonell, Alejandro

Burgos : Dossoles, 2002
ISBN 8487528392

El present llibre és un testimoni personal d'un dels advocats que va sobreviure a aquella matança atribuïda a l'extrema dreta i que va tenir lloc a Madrid el gener de 1977, en un despatx d'advocats propers a les Comissions Obreres. Cinc persones -quatre advocades i una administrativa- van resultar mortes i unes altres quatre ferides de gravetat. El llibre, escrit amb la pulsió de l'instant i la serenor del record, conta aquells fets i d'altres -com ara la gènesi d'aquest grup de laboralistes- conseqüència d'aquells temps de canvi polític. Constitueix, en definitiva, un interessant testimoni del procés de transició així com de les seues ombres, alhora que realitza un homenatge a les persones assassinades.

Matèries: Antifranquisme ; Moviment obrer ; Oposició ; Transició ; Memòries ; Militància ; Militàncies ; CCOO ; PCE ; Atocha ; Matança d'Atocha


Enllaç permanent a aquest registre



3 / 13
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
La Revolución y el deseo : memorias
Núñez, Miguel

Barcelona : Península, 2002
ISBN 9788483075319

La present obra ens presenta les memòries de Miguel Núñez (Madrid, 1920- Barcelona 2008). Hi trobem el relat de vida que s'inicia quan fou combatent en la Guerra Civil i s'afilià al Partit Comunista. Empresonat a la fi del conflicte, complí condemna a les presons d'Atocha, Yeserías, Ocaña i Aranjuez - on va conèixer Miguel Hernández. Un cop en llibertat, es traslladà a Barcelona, on treballà per a l'editor Josep Janés alhora que era responsable polític de l'agrupació guerrillera de Catalunya. Així mateix, fou un dels artífexs de la reorganització del PSUC a Barcelona. Tot i la repressió, que va patir personalment, no deixà la seua activitat militant, que, en els anys de la transició, li va valer un ampli reconeixement en el camp de l'antifranquisme. Finalment, fou diputat del PSUC per Barcelona i, més endavant, es va dedicar a qüestions de cooperació internacional amb Amèrica Llatina.

Matèries: Marxisme ; Comunisme ; PSUC ; Catalunya ; Memòries ; Núñez, Miguel


Enllaç permanent a aquest registre



4 / 13
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
Historia de la Liga Comunista Revolucionaria (1970 - 1991)


Madrid : La Oveja Roja, 2014
ISBN 9788494001192

La LCR va formar part d'una àmplia esquerra revolucionària que, durant els anys setanta, va ser àmbit d'acció política i social per a desenes de milers de persones. Aquella esquerra sostenia una perspectiva de Ruptura de soca-rel amb la dictadura franquista, cosa que la duria després a una anàlisi crítica de la transició i els seus resultats. Aquest llibre, els capítols del qual han estat escrits per persones que van militar a la LCR, relata els fets més destacats de la història de l'organització, inclosa la seva trajectòria posterior fins a començaments dels noranta; els situa en el seu context i exposa els raonaments i debats que portaren la LCR a adoptar unes determinades posicions o a modificar-les. També reflecteix les opinions minoritàries que s'hi van expressar en diversos moments, ja que l'intent de construir una organització democràtica va ser un tret definidor de la LCR. El llibre està concebut com una contribució al coneixement d'un món, el de l'esquerra revolucionària, que en la majoria d'anàlisis sobre aquelles dècades resulta ignorat o bé emmascarat per prejudicis i tòpics. L'obra pretén contrarestar aquest desconeixement i oferir elements per a la reflexió d'historiadors i activistes actuals.

Matèries: Memòries ; Marxisme ; Comunisme ; Esquerra radical ; Esquerra revolucionària ; Extrema esquerra ; Trotskisme ; Cultures polítiques ; Partits polítics ; Militància ; Militàncies ; LCR
Autors add.:Martínez i Muntada, Ricard (Ed.) ; Caussa, Martí (ed.)


Enllaç permanent a aquest registre



5 / 13
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
Treballadors, sindicalistes i clandestins : històries orals del moviment obrer a les Balears (1930 - 1950)
Ginard i Ferón, David

Palma : Documenta Balear, 2012
ISBN 9788415432289

Aquest volum aplega un conjunt d'entrevistes amb activistes polítics i socials que varen viure el procés històric comprès entre la proclamació de la Segona República i els primers anys de la dictadura franquista. Les converses foren enregistrades entre 1989 i 1992, i surten ara a la llum per primera vegada, transcrites i organitzades en camps temàtics i cronològics. Al llarg de les planes del llibre hi apareixen múltiples informacions inèdites, entorn de qüestions com ara l'articulació de les diferents cultures militants del moviment obrer balear, les condicions de vida dels treballadors, la violència política durant la Segona República, les actuacions davant el cop d'Estat de 1936, la vida quotidiana a les presons i camps de concentració, i la resistència antifranquista de postguerra. Amb tot plegat, l'experiència vivencial d'aquests testimonis directes ens aporta una mirada singular d'un dels períodes més convulsos de la nostra història contemporània.

Matèries: Memòries ; Història oral ; Balears ; Antifranquisme ; Militància ; Militàncies ; Repressió


Enllaç permanent a aquest registre



6 / 13
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
Els Anònims de la transició : història oral del moviment obrer a Lleida i a Balaguer (1960 - 1979)
Gallego, Gregori

Lleida : Pagès, 1996
ISBN 8479353260

Els anònims de la transició recull un conjunt de converses de l'autor amb alguns dels principals protagonistes de l'arrelament del moviment obrer a les comarques de Lleida durant els darrers anys de la dictadura franquista. Aquestes converses permeten a l'autor -tan protagonista com els entrevistats, en els fets que es narren- de construir la memòria històrica d'un període en què el PSUC i CCOO constituïen el pal de paller del moviment polític i sindical de resistència que, en la seva justa mesura, accelerà la desintegració de l'aparell franquista a les comarques de Lleida.

Matèries: PSUC ; CCOO ; Comissions Obreres ; Lleida ; Balaguer ; Catalunya ; Història oral ; Militància ; Militàncies ; Memòries ; Moviment obrer ; Antifranquisme ; Oposició ; Sindicalisme ; Partits polítics


Enllaç permanent a aquest registre



7 / 13
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
De súbdites a ciutadanes : dones a Tarragona, 1939 - 1982
Duch Plana, Montserrat

Tarragona : Centre d'Estudis Històrics i Socials "Guillem Oliver" del Camp de Tarragona, 2009
ISBN 9788493510831

Els grups subalterns sempre han hagut d'afrontar la vertebració del poder en les seves múltiples manifestacions, des del poder discriminatori de l'Estat, de les institucions o de les elits socials fins a la capil·laritat dels petits poders de coacció diària. Al llarg de la història, les dones han empès camins molt diversos de resistència, afirmació i apoderament enfront del poder de la jerarquia patriarcal i de les discriminacions. Com a col·lectiu històricament allunyat de l'exercici del poder formal, sovint la seva lluita i la seva capacitat han quedat silenciades. Sovint , també, les seves manifestacions de resistència i de respostes individuals i col·lectives no han encaixat en les formes que la historiografia clàssica havia establert com a cànons d'actuació. Per tant les dones quedaren relegades als espais marginals de la història o a la invisibilitat -pel que fa a la seva empremta històrica- que anul·laven el seu reconeixement com a subjectes històrics. Nascut amb la voluntat de recollir testimonis orals de dones que van viure entre 1939 i 1982, el llibre parteix de les entrevistes realitzades a trenta-dues dones de diferents generacions, orígens socials i procedències, moltes de les quals tarragonines, i altres de nouvingudes. El text visibilitza l'experiència viscuda sota la dictadura franquista i la transició democràtica i ens aproxima a les condicions de vida i les relacions de gènere i de poder, en un procés que acaba afirmant la legitimació de les pràctiques i la cultura històrica de les dones a Tarragona. En una aposta suggeridora, les historiadores han organitzat els resultats de la investigació en capítols que duen per títol noms que s'inspiren en obres literàries o filosòfiques de referència.

Matèries: Franquisme ; Transició ; Memòries ; Història oral ; Moviment feminista ; Feminisme ; Feminismes ; Migracions
Autors add.:Ferré Baldrich, Meritxell


Enllaç permanent a aquest registre



8 / 13
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
Mi testamento político
Carrillo, Santiago

Barcelona : Galaxia Gutenberg - Círculo de Lectores, 2012
ISBN 9788415472315

Balanç de la història de l'Espanya dels nostres dies i del món que ens envolta, fet per un dels seus testimonis i protagonistes principals, des de l'última volta del camí. Per les seves pàgines desfilen Alfons XIII i el fracàs de la monarquia constitucional; l'esperança, frustrada, de modernització d'Espanya que va suposar la Segona República; l'amenaça feixista a Europa en els anys trenta i la Revolució del Sis d'Octubre; la Guerra Civil, amb especial referència a la defensa de Madrid, la Cinquena Columna i Paracuellos del Jarama; el llarg exili imposat per la dictadura franquista; el paper de l'URSS i la solidaritat internacional amb la causa antifeixista; la Transició democràtica, amb tota la seva grandesa i totes les seves servituds; i la crisi "en majúscula" del moment en què escriu l'autor. L'obra es completa amb una sèrie de judicis sobre diversos personatges, tant espanyols com estrangers, des del general Franco o Dolores Ibárruri a Juan Carlos I o Adolfo Suárez, des de Stalin o el mariscal Tito a Ho-Chi-Minh o Fidel Castro. I es tanca amb la pregunta: ¿Hi ha un futur per a l'ideal comunista?

Matèries: Marxisme ; Comunisme ; PCE ; Espanya ; Franquisme ; Transició ; Memòries ; Carrillo, Santiago


Enllaç permanent a aquest registre



9 / 13
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
Memorias
Carrillo, Santiago

Barcelona : Planeta, 2006
ISBN 9788408070351

Les memòries de Santiago Carrillo, publicades el 1993 i augmentades amb noves informacions en l'edició que l'autor féu el 2006, ofereixen el punt de vista de l'històric líder comunista, secretari general del PCE entre 1960 i 1982, sobre els esdeveniments succeïts a Espanya durant la II República, la Guerra Civil, la dictadura franquista i les primeres eleccions democràtiques. L'obra es divideix en tres grans apartats que analitzen, des de les experiències personals de Carrillo, l'evolució política de la República i la guerra, la llarga temporada d'exili i la transició democràtica fins al moment de la seva dimissió com a secretari general del partit. Finalment, l'obra es complementa també amb un epíleg del mateix autor en què reflexiona sobre la crisi del comunisme després de la caiguda del mur de Berlín.

Matèries: Marxisme ; Relacions internacionals ; Comunisme ; Eurocomunisme ; Partits polítics ; Militància ; Memòries ; Antifranquisme ; Transició ; Actituds polítiques ; Canvi polític ; Carrillo, Santiago


Enllaç permanent a aquest registre



10 / 13
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
Memoria de la transición : la vida política española y el PCE
Carrillo, Santiago

Barcelona : Grijalbo, 1983
ISBN 8425315077

Santiago Carrillo (1915-2012) destacà, més enllà de la seva carrera política, com a assagista que narrà en més de vint obres les experiències viscudes al llarg de la seva trajectòria i les conviccions i els valors que considerava necessaris per al país. A Memoria de la Transición: la vida política española y el PCE, el polític féu un resum de les situacions experimentades durant els darrers anys de la dècada de 1970, amb el progressiu canvi de règim a Espanya i la necessitat que l'esquerra -i particularment el PCE- afrontessin el dilema entre reforma i ruptura. El llibre descriu també les relacions amb el PSOE i amb les plataformes sindicals, les tensions internes dins del partit i els acords a què s'arribà amb l'Administració Suárez. És, en conseqüència, un recurs útil per a copsar com es visqueren aquells anys des de la perspectiva dels comunistes i de Carrillo en particular.

Matèries: Marxisme ; Comunisme ; Eurocomunisme ; Partits polítics ; Militància ; Memòries ; Antifranquisme ; Transició ; Actituds polítiques ; Canvi polític ; Carrillo, Santiago


Enllaç permanent a aquest registre



11 / 13
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
La Memoria en retazos : recuerdos de nuestra historia más reciente
Carrillo, Santiago

Barcelona : Plaza & Janés, 2003
ISBN 8401530628

Santiago Carrillo (1915-2012) va assajar en aquesta obra una aproximació a les darreres dècades de la història d'Espanya des d'una perspectiva que, a diferència de llibres anteriors del mateix autor, pretenia ésser més general i no centrar-se exclusivament en el PCE o en les seves pròpies experiències personals. En aquest sentit, el líder comunista aprofità l'obra per a ressaltar l'impacte de la visita de Joan Pau II a Madrid, els seus contactes amb el món oriental -particularment a la Xina, Corea i el Japó-, les concessions fetes a l'oficialisme durant les negociacions per a la Constitució de 1978, la relació que mantingueren els comunistes amb Adolfo Suárez i el tempestuós XI Congrés del PCE, esdevingut en un moment en què el partit havia perdut bona part de la seva força electoral i havia cedit ja de manera clara al PSOE l'hegemonia de l'esquerra espanyola.

Matèries: Marxisme ; Comunisme ; Relacions internacionals ; Política exterior ; Eurocomunisme ; Partits polítics ; Militància ; Memòries ; Antifranquisme ; Transició ; Actituds polítiques ; Canvi polític ; Carrillo, Santiago


Enllaç permanent a aquest registre



12 / 13
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
Confieso que he luchado
Camacho, Marcelino

Madrid : Temas de Hoy, 1990
ISBN 9788478800599

Aquesta obra és l'autobiografia d'un dels més destacats dirigents obrers de l'antifranquisme. Les memòries de Camacho (1918-2010) abasten des de la seua participació a la Guerra Civil, la difícil postguerra i la reorganització de l'oposició al règim en un context de dura repressió, fins als governs del PSOE ja en democràcia. Camacho, un testimoni privilegiat de tot aquest període, narra la reorganització sota el franquisme del PCE, del Comitè Central del qual fou membre. Així mateix, dedica especial atenció a la gènesi de "l'ariet democràtic" que van arribar a ser les CCOO, primer com a moviment socio-polític i, ja a partir de 1976, com a sindicat. Aquesta organització, en la qual Camacho també desenvolupà un paper clau, resultà fonamental a l'hora d'articular l'oposició obrera a la dictadura i, per tant, en la conquesta de la democràcia. Tanmateix, els atzars de la transició i les directrius de Santiago Carrillo van promoure un gir cap a la moderació que acabà per produir una creixent distanciament entre el "partit germà" i la nova central sindical. Central que, segons Camacho, restà com la "parent pobra de la transició". L'obra continua fins la seua marxa com a secretari general del sindicat el 1987.

Matèries: Marxisme ; Comunisme ; PCE ; Espanya ; Franquisme ; Transició ; Antifranquisme ; Oposició ; CCOO ; Vagues ; Conflictivitat laboral ; Conflictivitat social ; Canvi polític ; Canvi social ; Moviment obrer ; Obrerisme ; Repressió ; Partits polítics ; Sindicalisme ; Sindicats ; Actituds polítiques ; Memòries ; Camacho, Marcelino


Enllaç permanent a aquest registre



13 / 13
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
Atraco a la memoria : Un recorrido histórico por la vida política de Julio Anguita
Andrade Blanco, Juan Antonio

Madrid : Akal, 2015
ISBN 9788446042433

Aquest llibre realitza un recorregut per la vida política d'una figura rellevant de l'esquerra espanyola com és Julio Anguita. L'antic secretari general del PCE i coordinador d'IU recorda i valora la seua pròpia experiència política des dels inicis de la seua militància sota el franquisme fins a l'actualitat. Anguita, en aquest diàleg amb Andrade, aborda així qüestions com, per exemple, les ombres del franquisme i les expectatives i frustracions del procés de transició a la democràcia, el seu pas per l'alcaldia de Còrdova o el gir del PSOE i la vacuïtat del seu discurs de la "modernització", en un entrecreuament d'història i memòria.

Matèries: Anguita, Julio ; Transició ; Democràcia ; Franquisme ; Militància ; Militàncies ; Memòries ; PCE ; Comunisme ; Antifranquisme ; Canvi polític ; Partits polítics
Autors add.:Anguita, Julio


Enllaç permanent a aquest registre



pàgina 1 de 1

Base de dades  WPITE : Formulari avançat

   
Cercar:
en el camp:
 
1     
2   
3